Tävlingar

                                                                             120428

 

 

 

Första tävlingsdagen

 

Så har vi då nått fram till den första av två tävlingsdagar. Dave startade som sagt i två klasser. Bracket 1 och Street Muscle. Efter några mindre missöden och ett återinköp så lyckades han nå finalen i Street Muscle. Där rödlyktade han, tjuvstartade alltså, och missade därmed chansen att vinna redan på startlinjen. Tvåa är dock inte helt fel. Ett återinköp betyder att man under vissa förutsättningar kan få komma tillbaka in i tävlingen när man av en eller annan anledning blivit utslagen. Fråga mig inte om reglerna för detta men så är det, och det kostade honom 2o dollar.

 

Lite grann om väderläget. I natt så blåste det nästan storm här så vi var tacksamma att vi hade plockat ihop alla grejor runt trailern. Stormen bedarrade dock ganska snart när vi klivit upp på morgonen. Topptemperaturen under dagen var ca 85 Fahrenheit vilket är nästan 30 grader Celsius. Kanske inte vad man vill ha när man befinner sig på en asfaltplan som är flera kvadratkilometer stor. Det är, åtminstone för mig, alldeles på tok för varmt.

 

Nej, nu kommer jag att låta bilderna tala igen. Vi börjar med en bild på våra telningar från Svedala. Om man nu törs kalla dom för telningar, hi hi.

990s Tuff och avslappnad attityd, eller hur.

 

The Crew som dom kallas har alltid dessa skjortor så att det ska se snyggt och välordnat ut. Dessutom så är det ett sätt att göra reklam för skolan och dess inriktning.

 

Här kommer en bild på Mike Nordahl, en norskättad kille som vi träffat ett antal gånger. Han kommer alltid ensam till tävlingarna och sköter allt runt omkring sig helt på egen hand. Han är trots det en mycket framgångsrik kille, vinner gång på gång. Nu har han bytt bil sen sist jag träffade honom. Nu kör han en Nova från början av sextiotalet. Hörde just på websändningen att det var en –64a.
996s Mike kör den röda Novan. Läcker färg.

 

På en av dom första tävlingsbilderna lyckades jag fånga en wheele. Det är inte så många tiondelar som hjulen är i luften så det känns skönt att lyckas fånga dom. Dessutom så är det långt ifrån alla bilar som klarar av att stegra.997s wheele på båda bilarna.

 

Nu har jag en sak som jag måste erkänna. Trots att jag jobbat i så pass många år inom fordonsbranschen och trots att jag under alla år inom skolan varit en av dom som jobbat för att få in tjejer i branschen, så hajar jag till ibland när jag ser tjejer i bilarna. Men visst är det kul med tjejer i en så här mansdominerad bransch. Jag kom att tänka på dessa förutfattade meningar när jag såg tjejen på bilden här nedanför.

1009s Blondin vid ratten

 

Vid en av våra fotorundor så träffade vi på en man som hade ett eget VIP-bås uppe under taket på läktaren. När han såg våra kameror frågade han om vi inte ville komma upp och knäppa lite kort från hans VIP-bås. Självklart så tackade vi ja till detta erbjudande. Mannen ifråga hade tydligen en elfirma, Palmer Electrics, av något slag. Troligen modell större med tanke på vad det kostar att ha ett sånt här bås. Vi stannade där en halvtimme kanske och spanade och knäppte lite bilder i fågelperspektiv.

1027s Härifrån får man lite bättre känsla för hur stort det egentligen är här på tävlingsområdet.

 

I bakgrunden ser man lite grann av ovalbanan där dom kör Nascar och liknande. Om man betänker att dom kör i hastigheter mellan 200 och 300 kilometer i timmen så kanske man kan föreställa sig hur stor ovalbanan är för att man inte ska kastas rätt ut i luften av centrifugalkraften.

 

Efter besöket på VIP-läktaren  gjorde vi oss en runda för att kolla in fordonsparken. Både små och stora fordon.
 1042s Mickey Thompsons trailer.

 

För er som undrar vem Mickey Thompson var så finns en länk här nedanför. Han var i alla fall en legendarisk tävlingsförare och dessutom affärsman.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Mickey_Thompson

 

En annan sak som det finns massor av på dessa fordon är motivlackeringar. Här nedanför kommer en lackering som symboliserar bilmärket. Jag hade tänkt ha en liten quiss om vad det är för bil men blev lite rädd att jag skulle glömma att ge svaret i slutet. Därför får ni svaret under bilden.

1064s Ja, det är en Barracuda

 

Det ena efter det andra ekipaget av modell större. Undrar vad det kostar att köpa ett sånt ekipage. Ja, inte är det gratis i alla fall och sen har vi ju all utrustning i form av bilar, verktyg, golfbilar med mera. Det krävs nog en riktig storvinst på Lotto innan jag skulle kunna ha råd att ens tänka på att köpa något sådant. Och om jag vann så blev det ingen affär i alla fall.

1066s Främre delen är husbil, kolla burspråken, medan den bakre delen är garage och verkstad med mera.

 

En del av tävlingsbilarna ser ju ut i karossen som dom gjorde när dom kom från fabriken medan andra har en helt annan form, men med linjer som ska kopplas till en speciell modell.1068s Hjulstorleken stämmer väl inte med en som satt på från fabrik och inte heller bromsfallskärmen där bak.

1069s Som sagt. En del drag av en –57a Chevrolet finns det i alla fall.

 

Dagens tävlingar är slut och solnedgången är här. Elina satt och tittade snett förbi mig och helt plötsligt så klev hon upp och tog min kamera för att föreviga solnedgången. Här kommer en av bilderna som hon knäppte.

1090s Sunset at Las Vegas Speedway.                Foto: Elina Puranen

 

Dagen har rullat på i ett ganska högt tempo. Även om man tycker att Dave kört ”bara” 10 rundor á drygt 400 meter, så tar de massor av tid att ställa inför varje och se till att allt är perfekt. Som jag nämnde i början av dagens inlägg så blev Dave tvåa i Street Muscle. Efteråt så var han väldigt noga med att påpeka att det inte var bara han som var tvåa utan att hela teamet var delaktiga.

 

Det jag ville komma fram till var att vi nu nått fram till dagens middag. En grillbuffé vid depån.1106s Hamburgarna ligger på grillen1107s Mysfaktorn är på topp vid lägerelden

1109s Tre trötta men välmående herrar vid lägerelden

 

Klockan var nu närmare halv tio men dagen hade ändå en aktivitet kvar, åtminstone för oss svenskar. Man kan ju inte åka till Las Vegas utan att besöka Las Vegas Boulevard, eller The Strip, som dom kallar den. Kristy stod, tack och lov, för transporten. Det är inte så lätt att hitta även om jag varit dit två gånger tidigare. Det första vi gjorde var att besöka Worlds Largest Gift Shop. Den var stor.
1119s Det ni ser här är bara en del av affären

 

En del av oss shoppade lite grann. Nån blev lite i hatten om man nu kan säga så. Det var i alla fall ingen alkohol inblandad.

1114s Många glada skratt blev det innan vi betalade och gick ut.1116s Är det inte Yoko Ono? Nej det är ju Elina. Både mössa och glasögon är ju snarlika.1123s Nog för att han är stor men inte är han världens största.

 

Efter shoppingen åkte vi längs Stripen för att se det mest spektakulära och för att få en liten känsla av hur det kan vara i den här staden. Klockan var nu runt halv tolv på natten och det var ändå knökfullt med folk längs gatorna.1130s Byggnader i alla dess modeller. Kolla Volvon, den såg jag inte när jag fotade.

1140s Tinnar och torn. Det skulle vara ganska lätt att sänka lysräkningen här. Att dom sen förmodligen förbrukar mer el på att sänka temperaturen inomhus än vad vi gör för att hålla värmen är ju en annan sak.

 

Klockan var ca 12.00 på natten när vi kom tillbaka till depån och vårt natthärbärge. Det var då bara att krypa till kojs för att orka upp på morgonen.

 

Natta natta

 

Lennart


Mot Las Vegas

                                                                         120427

 

 

 

Mot Las Vegas

 

Så var det då dags att dra iväg mot Las Vegas. Men först hade vi lite saker att fixa. Det första var att skjutsa våra elever till deras praktikplatser, dom skulle ju jobba halva dagen där innan Kristy hämtade dem. När vi skulle göra det såg vi för första gången flaggorna i lite vind så det blev ett snabbt stopp för ett par bilder.

897s Svenska flaggan tillsammans med den Californiska.

 

Så här brukar det se ut varje dag när vi är här. Idag hade vi som sagt perkekt vind också för fotografering. Dom brukar ofta hänga betydligt mer.

 

Vi åkte som sagt vidare mot Crestline och Davis för att lämna av Simon och Elina. När vi var där såg jag att Joes dotter haft ett utbrott av kärlek till sin far och mor. Kolla bilden nedan. Kunde bara inte låta bli att knäppa ett kort där heller.


898s Kärlek till pappa.

 

Resan gick sen via Twin Peaks, för att lämna av Rickard där, tillbaka till skolan. När vi kom dit så var det bara att bära grejor och lasta in i Trucken, the Toterhome. Det var bilen, två golfbilar, bränsle, sängar med mera, med mera.

 

902s En bild till på Trucken. Vi skulle ha bytt olja också men tiden räckte inte till. Därför ramperna framför.

905s Mycket saker ryms det……..

 

När allt var gjort som jag kunde hjälpa till med så fick jag en stund över för mig själv och passade då på att knäppa några bilder vid skolans idrottsanläggning. Är det något som är viktigt i det här landet så är det idrottsprestationer och ingen kommer undan idrotten. Även dom som har problem med övervikt och annat gör allt vad dom kan för att göra ett bra resultat.911s Självstudsande löparbanor och en fullstor fotbollsplan med höjd och längdhoppsgropar och det som brukar finnas på en sån anläggning.

913s Sex stycken tennisbanor.

 

Utöver dom saker som jag nämnt här ovanför så finns det en Softbollplan och sex stycken väggar där man kan öva tennis eller squash med sig själv. Softboll är som Baseboll fast för juniorer i lite mindre skala.

 

Efter många om och men så tog vi oss iväg i halv tolvtiden, ca en och en halv timme för sent. Det gick ganska lugnt nerför berget vilket kändes skönt eftersom vägen är ganska smal och krokig. Vet inte om jag förklarat riktigt hur det ser ut men det är som trollstigen fast lite värre. Att dom inte hittade en förvsvunnen bil förrän efter sjuttio år talar väl sitt eget språk. När vi sen var nere på plattlandet så tog det undan lite bättre. Resan är ju närmare fyrtio mil så det är ju bra om det rullar på.
922s Så här såg det ut mest hela vägen.

 

Ungefär halvvägs stannade vi på en mack och tankade. Ungefär halv tank gick på sex hundra dollar, och då kostar bränslet bara hälften av vad det kostar hemma. Puh. Det var ett riktigt tradarstopp som vi hade stannat på så där fanns en hel del spännande att titta på medan vi väntade. Ett av dom mer spektakulära ekipagen var en Volvo med två likadana på släp, plus en van längs bak.930s Dom bakre bilarna satt bara fast med några enkla krampor i framaxelbalken.

 

Efter ytterligare en stunds körande så passerade vi en liten håla, om man nu får säga så, som heter Baker. Där finns världens längsta termometer, men inte så mycket mer.

940s Den är verkligen hög men fungerar sällan enligt Dave.

 

Så fortsätter resan genom öknen, ja det är i stort sett bara öken hela vägen, the high dessert som dom kallar den, När vi så kommer fram till delstatsgränsen till Nevada så möts man helt plötsligt av detta. Ett första ställe att förbruka sina surt förvärvade slantar på.

948s In the middle of nowhere.

 

Efter dryga fem timmar på vägen når vi så fram till Las Vegas. En som det ser ut mycket blomstrande stad. Väldigt många spektakulära byggnader av olika slag. Sanningen kanske är en annan idag, jag läste för något tag sedan att dom hade stora finansiella problem här. Hur det är idag vet jag inte säkert. ”Uta blank o inna skrank”, eller hur är det dom säger där hemma.

954s En av dom första byggnader som möter oss i Las Vegas.

 

Nu kanse man inte ska berätta något mer om den här helgen. Dom brukar ju säga att, what happens in Vegas stays in Vegas. Skämt åsido, ni kan vara helt lugna jag ska fortsätta att berätta. Vi har inga hemligheter. Problemet kanske är att begränsa sig.

 

Efter en timme kom så Kristy och ungdomarna hit också. Dom hade kunnat hålla betydligt bättre tempo än vi i lastbilen.


972s Tro det eller ej men det var faktiskt mellan 25 och 30 grader när bilden togs.

 

Att ställa i ordning depån tar sin lilla rundliga tid med alla grejor som ska fram och alla saker som ska fungera så alla hade en del att göra.
976s Här lever dom inte efter devisen som en av mina tidigare elever gjorde. ”Det måste väl för fan få vara lite skitigt i ett garage”. Nej, här ska allt fungera perfekt och det är väl ett måste om man ska vara med och ha någon chans.

980s Tankning. Clayton och Cody

 

För att förflytta alla i personalen, eller vad man ska kalla oss övriga, har dom två stycken golfbilar. Den ena får inte eleverna köra, det har gått lite för fort några gånger. Det är väl som hemma att när man passerat första kurvan så tror man inte att pappa och mamma ser. Men även här och kanske ännu mer på tävlingsbanan är man mån om att få stopp på buskörningen. Det är fort gjort att skaffa sig en livslång avbetalning om man misslyckas. I alla fall så ser dom rätt lyckliga ut även i den lite slöare bilen.

982s På väg mot nya mål.

 

När så kvällen kom så hade vi några timmar för lite lugnare aktiviteter. Jag, Maths och Dave fick vår lunch halv elva på kvällen. Dom andra fick sin middag då. Maten bestod i alla fall av hamburgare från In n out. Skulle aldrig tro att jag skulle klara mig utan mat så länge på hemmaplan men det fungerade förvånansvärt bra idag.

989s Simon har klåda på ryggen efter förra helgens solbränna.

 

Nu tror jag att det får räcka för idag. Jag ska ju lägga ut allt på nätet också.

 

Ha det så bra så hörs vi i morgon om ni vill och orkar.


Om ni undrar så vet jag inte varför textstorleken helt plötsligt förändras mitt i ett inlägg. Det har något med källkoden att göra men jag har för dåliga kunskaper för att fixa det. Lennart


Direktsändning

                                                  120428Web-sändning


Tänkte bara berätta om var ni lite mer nyfikna kan hitta sändningarna. Fick den här länken av Maths igår kväll. Prova där så hoppas jag att det ska fungera.

Dave kommer att köra sin första runda om en liten stund. Motorn är under varmkörning nu.

 

http://www.1320go.com/lasvegas/livetiming.php

Dave kommer att köra Street Muscle och Bracket 1

Om ni inte hittar direkt så finns det en liten pil till höger längst ut mitt på sidan. Klicka på den.

Titta efter våra elever. Dom ska ha blå - svarta skjortor på sig och kommer att synas i samband med starten.

70 grader Farenheit = ungefär 21 Celcius och klockan är nio nu. 

Jag återkommer om gårdagen lite senare

Ha det så bra

Lennart


Torsdag

                                                                          120426

 

 

 

Dimma

 

I vanlig ordning samlades vi på skolan tjugo över sju för vidare transport till företagen. En anna sak som bivit en vana för de tre är att stanna på Valeros och köpa lite fika att ha med sig till jobbet.

 

Dagens uppgifter har varit ganska varierande. Simon gjorde en plastlagning på en stötfångare så att personalen på Davis var riktigt förvånade. Dom har skaffat utrustning och Tommy har instruerat flera av dom i konsten att laga plast, men dom var som sagt ändå förvånade över Simons lagning.

870s Simon och Alex lagar stötfångare

 

Senare på dagen bytte han en bladfjäder på en Jeep. Det såg lite vingligt ut med pallningarna som han var tvungen att göra för att få upp bilen i luften.
877s Fjäderbyte

 

Elina gjorde idag sin första dag i lackverkstaden och fick då en hel del både seriösa och oseriösa föreläsningar av Steve. Det som var viktigt lade han i vanlig ordning en stor möda på att det skulle bli bra. Han är en jätteduktig lärare.879s Instruktion om rengöring inför lack881s Kan själv885s Här instruerar Steve om lackning. Hastighet, avstånd och vinklar

889s Och så är det dags att måla själv

 

Vad gäller Rickard så hade han gjort en del blandade småjobb men det lyckades jag inte fånga på bild idag.

 

När vi skulle skjutsa hem ungdomarna hade dimman rullat in över berget så att det var en fruktansvärt dålig sikt bitvis. Så länge som man höll sig till vägarna som ligger på baksidan av berget så fungerade det riktigt bra, men den sista milen hem till Elina var riktigt jobbig. Elina satt gång på gång och sade att hon kunde ringa till sina ”föräldrar” och be dom komma och möta. Dom är ju van vid vägarna sade hon. Att vi på morgonen hade fått höra att dom i veckan hittat en bil av 1938 års modell som varit borta sedan början av 40-talet gjorde ju inte saken bättre. Resterna av dom som fanns i bilen när den försvann fanns kvar i bilen.894s Di di di dimma

895s Här var det ändå riktigt bra sikt. Hade fullt sjå med körningen när det var som värst

 

När man så äntligen kom hem, betydligt senare än vanligt, kändes inget behov av att åka ut och röra på sig något mer utan det blev en hemmakväll vid dator och TV.

 

I morgon åker vi alla till Las Vegas för att på ett eller annat sätt medverka i dom dragracingtävlingar som går av stapeln där i helgen. För er som är lite extra intresserad så finns en hel del information på den bifogade länken. Det brukar dessutom gå att se tävlingarna i direktsändning på nätet men den länken hittade jag inte just nu men jag ska försöka gå ut med information om den så snart jag vet.

 

http://www.pscaracing.com/ldraceinfo2004.html

 

Tack för idag

 

Lennart


En dag på skolan

                                                                      120425

 

 

 

Möten

 

Dagens aktiviteter har gått i det socialas tecken. Vi började dagen med ett möte med Josh Hill, Principal, och Stephanie Phillips, ROP koordinator, plus ett antal andra. Det första som hände var fika inne hos Josh Hill på hans kontor. En frukostfika som vi sällan ser hemma i Sverige. Ett fantastiskt fruktfat plus en makalös samling olika varianter av doughnuts. Det var jättegott men kanske lite för mäktigt som fika halv åtta på morgonen.795s Fruktfat mmmmmmmmmmmmmmm

797s Ser smaskigt ut – eller hur????

 

Ja, nu får det bli ett litet bildkollage eller ska man säga att bilderna få tala.
798s Josh Hill, Leslie Norton, Stephanie Phillips plus lite grann av Clayton799s Ali och Simon vid fikabordet800s Elina och Rickard

802s Undertecknad har lyckats hamna på bild. Den här gången tillsammans med Clayton och Josh Hill

 

Efter en stunds trevlig samvaro på Josh Hills kontor var det så dags för diverse inspelningsaktiviteter plus även en direktsändning. Vi började med en presentation i dagens sändning av skolans nyhetsbulletin. Där blev vi presenterade av Dave. Efter det så var det dags för inspelning av skolans Every Fifteen Minutes, också en slags nyhetsbulletin, dock delvis i humorns tecken. Elina gjorde dessutom en egen liten grej för Every Fifteen Minutes.
810s Alla inspelningar skedde uppe hos Joe Urbz

 

För er som inte läst tidigare års bloggar kan jag berätta att Joe Urbz har deltagit i utbytet mer eler mindre under många år. Han var med till Sverige två gånger och dokumenterade då utbytet både i stillbild och i rörlig bild. Han är lärare inom mediabiten och en mycket kunnig person inom sitt värv. Till och med utsedd till bästa lärare i San Bernadino, och det vill inte säga lite.

 

I alla fall så fortsatte skoldagen för våra elever med att dom fick följa sina utbyteskompisar på deras lektioner.820s Simon och Dave jobbar med slutäxeln till Camaron. Tävlingsbilen alltså.

 

När alla dessa övningar var slut så passade jag och Maths på att ta en sväng ner till huset för att få jobba med bloggen lite grann i lugn och ro. Detta för att komma ikapp innan det är dags för resan till Las Vegas. När vi kom till huset höll en arborist på att kapa kvistar på ett av dom högsta träden på gården. Det såg verkligen spektakulärt ut med en kille klättrende femton tjugo meter upp i ett träd med en motorsåg i näven för att kapa kvistar.

827s Kvistigt eller hur?

 

Som sagt så har dagen gått i samvarons tecken. Avslutningen blev en samling hos Davis med Carne Asada som Jose´s hustru hade lagat till. Det var massor av folk där som alla njöt av en jättegod anrättning. Här kommer lite bilder från den tillställningen.

839s Här är Jose´s fru och ena dotter. Han har fyra.843s David jobbar som lackerare och Xavier är plåtslagare på Davis.845s Två döttrar plus en halv José

847s Elina tycker att jag knäpper för mycket konstiga bilder när hon äter så hon ville hämnas och tog min kamera och knäppte ett antal bilder på mig med mat i munnen. Jag får väl lov att bjuda henne på det här då.

857s Alex med fru. Alex jobbar som plåtslagare på firman

861s Här har vi så Joe tillsammans med en spexig dotter

 

Det blev till slut en ganska lång dag innan vi kunde sammanfatta den. Början halv åtta och slut ungefär åtta på kvällen. Plus tre timmar till för min del med bloggen.

 

Tack för ytterligare en dag

 

Lennart


Praktik

                                                                       120424

 

 

 

Mera jobb plus Öppet Hus

 

Tisdag morgon och transportplutonen har gjort sitt första uppdrag för dagen. Efter en kort paus så återvände vi till Twin Peaks och Rickard för att få se hur det fungerade. Han var nu, tillsammans med en annan kille, i full gång med ett byte av katalysator på en Subaru, uttalas Sobaro här. Han såg verkligen ut att njuta nu. Skitig ända upp till armbågarna.

743s Reparation av Subaru

 

Vill också passa på att visa en bild av verkstaden i Twin Peaks. Den kanske inte ser så mycket ut för världen med våra mått mätt. Men dom har mycket stora kunskaper där och gör fantastiska jobb, samtidigt som dom är goda lärare och mån om våra elever. Verkstaden är uppdelad i två hus. Det nedre där man gör allt traditionellt mekande medan man sköter om all felsökning, gällande elektronik och systemteknik, i det övre huset.
 745s Verkstaden i Twin Peaks

 

Jag kan inte låta bli att tänka på den gamla TV-serien varje gång jag återkommer till platsen. Det både ser ut lite som i programmet och så har vi ju namnet. Men om sanningen ska fram så har dom två städerna ingen annan koppling än namnet.

 

För ett antal år sedan avled en kvinna, vid namn Julie Greer, i cancer. Innan hon dog hade hon dragit igång ett projekt med att plantera blommor i vägslänterna runt Twin Peaks. Övervägande delen av blommorna är påskliljor, vilka nu finns i drivor runt staden varje gång vi återvänder. Hon har även efterlämnat en fond som gör det möjligt att fortsätta att plantera fler blommor. Läs gärna om projektet på länken här nedanför. Det planteras tusentals varje år.

 

 http://www.twinpeaksdaffodilproject.com/

747s Påskliljor i Twin Peaks

 

Efter besöket hos Rickard gjorde vi även en sväng till Davis för att se vad dom hade på gång. Simon var full gång med att återmontera en ny styrsnäcka på en bil, medan Elina höll på och slipade spackel.
 751s Montering av styrsnäcka

 

När vi var på plats träffade vi på José, en av ägarna, vilken berättade historien om ett krusifix som dom har hängande på väggen i verkstaden. För ett antal år sedan hade företaget skänkt en bil, vilken dom själva hade renoverat, till ett kloster i Mexico. Dom fick då detta krusifix som en tacksamhetsgåva. Efter ett par år var det någon som stal bilen av nunnorna. Då skaffade man fram en till bil, vilken också renoverades, och skänkte även den till klostret och nunnorna där.
758s Krusifix

 

På skolan höll eleverna på med städning och service av the Toterhome som det kallas här. När man bygger husbil av en truck, stor lastbil, så kallas det Toterhome. En normalstor husbil, om det nu finns några sådana, kallas för Motorhome. Det är i alla fall en fantastisk husbil med trailer som skolan kunnat köpa med hjälp av dom medel som skolans välgörare bistått med. Dom fick häromåret ett antal hundra tusen dollar till dom praktiska utbildningarna av vilka en är Autotek. Det året kunde alla avdelningar göra investeringar i utrustning som dom drömt om länge.

760s Ser lite vingligt ut där uppe på stegarna.

 

Efter att vi avslutat dagens transportuppdrag så var det bara att återvända till skolan för vårens Öppet Hus. Vi fick då tillfälle att möta en hel del föräldrar, samtidigt som dom fick se vilka vi är.

793s Dave har startat motorn på racebilen. Trots att det låter som det gör så är det bara Elina och en av föräldrarna som håller för öronen.

 

Som avslutning på dagens inlägg så ska ni få en liten läsövning på engelska. Många av er har säkert sett den eller liknande, men dom är lika kul varje gång tycker jag.

791s Läsövning

 

Ja det var det det. Ha det så bra så hörs vi.

 

Hälsar

 

Lennart med pennan


Måndag

                                                                    120423

 

 

 

Ny vecka med nya möjligheter.

 

Så har vi nu påbörjat den andra veckan av tre här i Kalifornien. Simon och Elina fortsätter på Davis medan Rickard flyttar över till Twin Peaks Autoservice. Han har haft lite för lite att göra under dagarna på Don´s så han brinner av iver att få jobba på riktigt, så han ser fram emot det nya jobbet.

692s Man riktigt ser hur det spritter i Rickard inför mekjobbet.

 

Mycket av den första dagen gick åt till att grabbarna på verkstaden ville lära känna Rickard  innan dom vågade släppa honom lös på riktigt. Han fick dock några ”riktiga” mekuppgifter innan dagen var slut. Med ett löfte om fler uppgifter inför morgondagen så såg han riktigt nöjd ut.
 690s Ett par elever på bushumör

 

Jobben rullar på hos Davis så Simon och Elina behöver aldrig bli arbetslösa, men det finns ju alltid tid för lite bus både för våra elever och för personalen i övrigt.

696s Simon har fått i uppdrag att byta motorkuddar på en Acura.

 

Acura är en variant av Honda. Andra bilmärken som finns här under namn som vi inte är vana vid är bland annat Nissan som på vissa modeller heter Infinity
 698s Elina spacklar på Zacks motorhuv.

 

Här har Elina fått en riktig utmaning, för det duger inte med minsta knöl eller grop när man håller på med dessa veteranbilar. Resultatet måste vara helt perfekt, vilket det dessutom är på god väg att bli.702s Steve, lackeraren, i högsta hugg.

 

Här håller Steve på att förbereda en färgspruta inför några små, men inte desto mindre viktiga uppgifter. Han håller på att göra olika färgprover till sin testkarta. Men ser ni vad han gör för fel, har han inte en cigarett i näven samtidigt som han jobbar i tinnerbaljan. Aja baja Steve.

706s Jose bjuder på Burritos till förmiddagsfika

 

När det så var dags för tiofika så bjöd Jose på Burritos vilka hans fru hade gjort. Dom var jättegoda och kommer inte att glömmas på lång tid.

 

Efter fikat så följde jag och Maths med Joe på en inköpsresa. Bland annat så var vi på ett par bilskrotar, så kallade Pick a Part, där man kunde lösa inträde för två dollar, och sedan gå in och leta dom delar man själv behöver. Det var en hel del att uträtta så det tog nästan hela eftermiddagen. När vi var på väg hemåt så började dimman på att lägga ett vått omslag om bergen. Sikten var delvis mycket dålig.
 735s Så här såg det ut när vi kommit upp genom molnen.

 

Som avslutning på dagen så bjöd Dave mig och Maths på lite grillat, eller lite och lite. Det var en rejäl bit kött som lastades upp på våra tallrikar. Kan bara inte undanhålla er bilden av min tallrik. Inte nog med att det såg gott ut, det var jättegott också.740s Den här bilden tillägnar jag dig Tomas

 

Skämt åsido. Efter maten var så ytterligare en dag till ända och vi återvände till båthuset för en stunds bloggande innan sängdags.

 

Tack för idag

 

Lennart


Söndag

                                                                     120422

 

 

 

Big Bear

 

Idag söndag har vi, jag och Maths, varit till Big Bear på sight seeing tillsammans med Dave och Kristy. Big Bear är en stad som ligger en bra bit högre än vad vi bor på. Det är till största delen baserat på turism med ett par ganska fina skidanläggningar. På sommaren är det ofta både bil- och mc-träffar. Massor av dom filmer som spelats in under dom senaste hundra åren där man har med vyer från fjällen är inspelade här. Om det är någon som vill läsa lite om Big Bears historia så har ni en länk här nedanför.

 

http://www.bigbear.com/about/history/663s Här är en av dom första vyer som möter en när man kommer in i Big Bear667s Och vad ska symbolen för staden vara, om inte en björn.

668s Här en Diligens dragen av dom för orten kända hästarna. Det som är lite speciellt med dessa hästar är deras stora hovar och hovskägget, eller vad det heter.

 

Diligensen såg ut att kunna vara en originalvariant för den såg riktigt gammal ut. Som ni kanske förstår så kunde man åka en rundtur med diligensen.
672s Här ett hus med dom för bergsområdena vanliga stenklädda väggarna.

 

När vi, Maths och jag kom tillbaka till huset så hade Mary Shanahan, ägarinnan, kommit hit tillsammans med en systerson och hans kompis. Det innebar att vi i lugn och ro fick sitta ner och prata med henne om hur projektet framskridit så här långt. Hon är verkligen intresserad och vill att det här ska fortgå i många år framåt. Hon är dessutom mån om att dom praktiska utbildningarna ska utvecklas så att hantverksyrkena stärks.

 

Vad gäller ungdomarna så har dom varit tillsammans med sina familjer i helgen. Rickard var ju med oss i går men idag så har han varit tillsammans med Cody och några till på en spel- och lekanläggning och bränt ett antal timmar. Som avslutning så var dom på bio.

 

Elina var först ute i öknen och provade på att skjuta med både gevär och revolver, dom har ju ett visst intresse för sånt här. Sen så var dom till Venice Beach och till Hollywood och tittade på folkvimlet och andra spännande saker.

 

Simon var också till Hollywood och tittade på folkvimlet och alla stjärnor på Walk of fame. Söndagen tillbringade han och familjen på Huntington Beach, där han trots avsaknaden av solsken lyckades bränna sig lite grann. Jag tror inte att det var så farligt med en saken men han ville i alla fall visa.

 

Mer om deras helgeskapader hoppas jag att ni får höra från dem själva.

 

Det var väl en sammanfattning av vad som hände under söndagen förutom att jag och Maths satt vid våra datorer, fram till midnatt, för att försöka hinna ifatt med bloggen, det går ju så fort att halka efter någon dag.

 

Tack för nu

 

Lennart

Mopar

                                                          120421

 

 

 

Moparträff – Woodley Park

 

Det är nu lördag och vi hade sovmorgon till klockan sju. Efter en snabb dusch och en enkel frukost, två rostade och en kopp te, så bar det iväg. Första anhalten var Rickard och Cody, vilka ville följa med oss till Woodley Park och en Moparträff. Vi hämtade ungdomarna strax efter åtta på morgonen och begav oss ner för berget för en nästan två timmar lång bilresa fram till Woodley Park. Det som var på schemat var både swapmeet, (loppmarknad), och bilutställning. När vi äntligen kom fram så insåg vi att vi var ganska sena dit. Det fanns nästan inte en parkering att uppbåda, men det är tydligen så det är på dom här breddgraderna. Dom börjar jättetidigt för att sluta mitt på dagen innan det blir för varmt.534s Bäst att börja med lite solskydd

 

Det var inte utan anledning som Cody och Rickard smetade på sig solskydd. Dels hade dom förra helgens aktiviteter på Pomona i stekande sol och påföljande solsveda i färskt minne. Sen så kan vi väl påpeka att det idag var dryga 30 grader i skuggan.537s Redan på parkeringen vimlar det av Moparbilar av alla de slag och skick.

 

När vi kommer in på området möts vi av ett stort antal försäljare av diverse varor. Allt är dock till Moparbilar. För er som inte vet så är Moparbilar, Dodge, Chrysler, Jeep, Plymoth och Desoto. Några finns inte i produktion idag men dom finns ju hos samlarna. Vill man reta en Moparfantast kan man ju säga att dom åker Fiat för dom är nu en av dom större ägarna, men det kanske man inte ska göra. Det kan ju vara lite känsligt, som att Volvo var en Ford till för några år sen.539s Ett litet smakprov. Han här hade mest plåtdelar.560s En fulsnygg historia, Dodge A100, från mitten av sextiotalet563s Av någon anledning så tror jag att Mopar varit lite tuffare i sina färgval genom åren.572s Mopar i långa banor574s Nog andas dom muskler i alla fall.

583s En gammal goding, Plymoth –46 – 48

 

Som avslutning på bilutställningen så ställde vi oss vid utfarten från området och spanade en stund när bilarna började åka därifrån. Det här var aktivitet nummer ett den här dagen, återkommer med lite fortsättning i nästa nummer.

 

Nästa aktivitet för dagen blev en tur till Venice Beach och ett par timmar där. Som vanligt så var det en vansinnig trafik in mot området så det tog sin rundliga tid att komma fram. När vi äntligen kom fram kom så en smärre chock eller ska man säga obehaglig överraskning. Parkeringen kostade 25 dollar, puh. Men har man åkt så långt så är det väl bara att bita i det sura äpplet, varken Rickard eller Maths har ju varit där förut så det vore ju dumt att bara åka förbi.

 

I vanlig ordning så är det en mycket blandad samling av artister och andra som på diverse sätt försöker få åt sig en slant.

604s Den här tjejen höll på med en riktigt fin skapelse i sand.

 

Sen så har vi ju det här med den ”lagliga” försäljningen av marijuana. Man kan gå in i en shop eller vad man ska kalla det och där träffa en ”läkare” som skriver ut ett recept på drogen och sen så är det bara att köpa det som receptet anger i samma butik. Ni kan vara aldeles lugna, det var ingen av oss som kände något behov av att stärka våra nerver med hjälp av droger.606s The Green Doctors. Ja ja ja, vad ska man säga.608s Massor av folk som vanlig. Vad sägs om färgvalet på huset då?612s En skatepark modell större där massor av åkare samsades, gammal som ung.

615s En hel del hus har väggmålningar modell större.

 

Efter att ha vandrat runt ett par timmar och shoppat en del, Maths, så åkte vi vidare. Färden gick nu mot Sylmar och en kille, Leif från Brunflo, och hans fru, Helena från Eskilstuna / Västerås. Färden dit gick lite hackigt på grund av trafikstockningar.

624s Så här såg det ut hur långt som helst

 

Efter många om och men så kom vi i alla fall fram till Sylmar och en grillfest där det kom att samlas ett helt gäng Svenskar och före detta Svenskar.

643s Leif och Dave inspekterar garaget640s Här står ett helt gäng med bilar som, alla utom en, ska skeppas till Sverige.

644s Paul, en före detta utbytesstudent i Dalarna. Jobbar numera inom filmen.

647s Lasse och Maths.

 

Lasse är från Jönköping och har genom åren jobbat mest med musik men är en passionerad bilkille också.654s Cody och Carlo.

 

Carlo från Falköping har också hållit på med bilar i hela sitt liv.

 

När klockan tog på att närma sig tio så insåg vi att det var bäst att börja röra sig hemåt så vi tackade för oss och åkte mot bergen. Vi lämnade av Rickard och Cody kvart i tolv efter en lång och intensiv dag. Hoppas att ungdomarna var lika nöjda med dagen som oss gamlingar.

 

En liten kuriosa att avsluta med var väl att en kille som heter Per Blixt, utvandrad svensk, arbetande för Jay Leno, i hans garage, var med på kalaset.

 

Tack och hej

 

Lennart


Rost

                                                             120420

 

 

 

Fredag i värmen

 

När Rickard kom på jobbet i dag var den första aktiviteten att avsluta vintern genom att demontera plogutrusningen från firmans bil. Det har ju varit ganska varmt dom sista dagarna, ca 25 grader här uppe på berget och när vi var ner på plattlandet i går så var det 34 grader celsius där nere. Lite för varmt för min del i alla fall.504s Vintern rasat ut bland våra………..

 

Idag har en hel del av jobben på Davis gått i rostens tecken vilket inte är speciellt vanligt i det här området. Elina och Rickard hjälptes åt med att laga framvagnen på en pickup modell större. Där stötte dom på problem, i form av rost, som gjorde att dom var tvungna att riva mycket mer än vad som borde vara fallet. När dom dessutom drog av en skruvurdragare så blev det ännu jobbigare. Men skam den som ger sig, dom löste problemet.

 

På skolan hade dom ett annat problem med rost vilket tillhörde ett av dom mest ovanliga på dom här breddgraderna. Dave hade fått in en snöskoter av märket Rupp, årsmodell –75, alltså en riktig veteran. Skotern hade stått många år ute i öknen???? I alla fall så hade en del skruvar rostat fast, så Dave hade en genomgång om hur man beter sig för att inte dra av rostiga skruvar. Det kan ju vara lite trixigt om man aldrig har försökt, det kan det ju vara även om man provat på tidigare.

509s Dave instruerar Clayton och en av flickorna i klassen

 

En sak som Dave är bra på är att fånga tillfället i flykten. I dag fick han besök av den rektor som en gång i tiden anställde honom. Han hade problem med missljud i motorn och Dave passade då på att göra en liten lektion om felsökning med ett stetoskop.519s Felsökning på parkeringen

 

När det så var kväll på jobbet så passade vi på att välja lite nya vägar på väg från Elinas hus till huset där Rickard bor. Det finns massor av roliga hus i alla möjliga och omöjliga modeller. Tyvärr så är vägarna lite för smala och trafikanterna har lite för bråttom så man kan oftast inte stanna om man vill ta ett kort. Här kommer i alla fall ett litet smakprov som vi lyckades fånga på bild.
532s Här har dom använt sig av berget som bakvägg

 

Nu är det i alla fall helg med blandade aktiviteter. Jag, Maths, Dave, Kristi, Rickard och Cody ska åka ut mot kusten och titta på bilar medan Elina, Ali, Simon och Clayton drar iväg på sina respektive aktiviteter. Mer om detta efter helgen.

 

Ha en bra helg

 

Lennart
 

Vardag

                                                                                 120419

 

Torsdag första veckan

 

Idag lämnade jag Maths i Boathouse för en stunds Skypande med familjen medan jag skjutsade eleverna ut på praktikplatserna. Medan jag var på Davis kollade jag lite på när Joe instruerade Elina i lite riktteknik.479s Joe visar hur man justerar småskador.

 

Huven som Elina håller på och jobbar med tillhör en –53a Chevapickup. Simon jobbade idag, bland annat, med en liten pickup som han bytte en massa grejor i framvagnen på. Dessutom så gjorde han ett par hjulinställningar. Davis är en av dom få firmor i området som kan göra en hjulinställning så dom har en hel del sådana jobb. Ofta både fyra och fem per dag, enligt José.

 

När jag återvände till huset så var det min tur att försöka få kontakt med dom där hemma för första gången, förutom ett par mail, sen vi hit kom. Det var inte så lätt att kommunicera på grund av dålig ljudkvalitet så samtalet blev inte så himla långt, ska prova uppe hos Joe Urbz till veckan i stället. Senare på dagen kunde jag prata med dottern i Nya Zealand vilket fungerade mycket bättre. Jag börjar inse att den fyra år gamla datorn där hemma snart har gjort sitt så att jag har en utgift att vänta där.

 

Efter jobbet idag så följde Elina med Simon och Clayton hem för lite gemensamma aktiviteter, bland annat så var dom upp på ett berg och tittade på utsikten. Rickard däremot hade lite sysselsättningsproblem så han gick ut på en egen liten rundtur i området där han bor. När han kom tillbaka så hade familjen nästan börjat efterlysa honom och ändå hade han bara varit borta i fyrtio minuter. Dom är inte så vana att man går ut och går här tydligen. Han får väl vara lite tydligare nästa gång han går ut och går.

 

Det var väl det det

 

Lennart


MYN-prov

                                                                       120418

 

 

 

Onsdag vecka ett

 

Dagen började i vanlig ordning med samling på skolan och transport av eleverna. Idag var det dock lite annorlunda än vad det brukar vara, för efter att vi skjutsat Simon och Elina till Davis så följde Rickard med oss till Boathouse. Anledningen till det var att han skulle skriva MYN-provet. Tänk vad tekniken kan ordna med, han skriver ett nationellt prov här borta samtidigt som sina kamrater där hemma. Okej då, det skiljer kanske några timmar men det görs på samma dag och inom vissa tidsramar. Förutom ett par smärre avbrott så fungerade det bra må jag säga.

465s Rickard skriver MYN-prov i the Boathouse

 

Efter ett par timmar så var tiden slut för provskrivandet och Rickard fick skjuts till Don´s och sin praktikplats.

 

Jag och Maths passade då på att göra en tur till Lake Arrowhead, själva byn, för lunch och lite strosande. Inte så mycket shopping.469s Pittoreska hus i Lake Arrowhead

474s Den allra vanligaste vyn över byn. Finns i alla sammanhang.

 

Efter lunchen åkte vi upp till skolan och deltog i arbetet med att byta motor på tävlingsbilen, inför tävlingarna nästa helg. Nu ska det bara bytas utväxling i bakaxeln så är bilen klar för race.

476s Motorbytet nästan klart, bara lite små justeringar kvar.

 

När skoldagen var slut så åkte vi till eleverna och plockade upp dom för transport av alla elever till sina boenden. Efter det så följde jag och Maths med Dave ner på plattlandet för ett besök hos hans föräldrar. Där fick vi se en riktigt fin bil, en Corvette –63, plus några projekt. Pappan har också varit en bilnörd i hela sitt liv så han har en del på gång trots sin ålder.
 495s Corvette –63

 

När vi åkte från Daves föräldrar strax före åtta så kom vi på att vi missat middagen så det fick bli en pizza på ett ställe nere i Redlands.

 

Hemma var vi inte förrän klockan var nästan elva så bloggandet fick vänta. Hann bara kolla mailen så att det inte var något alldeles speciellt som måste göras.

 

Tack för nu

 

Lennart


Praktik

                                                            120417

 

 

 

Praktik

 

Så var det då dags att köra igång med praktiken. Samling tjugo över sju på skolan. Där började vi med en liten stunds information om vad som skulle komma att hända.

403s Väntan på information

 

Därefter så åkte vi iväg till Davis för att lämna av Elina och Rickard där. Innan vi åkte vidare så passade vi på hälsa på alla som jobbar där, sen tog Joe över och delade ut lite jobb till ungdomarna. Resan gick sedan vidare till Don´s Autoparts vilket är Rickards prktikplats den första veckan. Där togs han emot av Dan, ägaren, och dom andra som jobbar där. När Rickard var installerad så åkte vi tillbaka till Davis för att se att allt fungerade och för att dokumentera lite av verksamheten. Simon fick nästan direkt ta sig an en fyrhjulsmätning med påföljande justeringar. Han hade dessutom innan han började justera bytt ut ett stag som var utslitet.

404s Simon förbereder mätningarna

 

Elina hade fått lite delar till en gammal, 1948 års modell, dansk motorcykel av märket Nimbus som hon skulle förbereda för lack.
407s Elina i slipartagen

 

Många har visat intresse för Elinas byxor, det finns tydligen inte den här typen av byxor att köpa här borta.

 

Steve lackeraren är på samma goda humör som vanligt. Dessutom så kommer det en rolig historia farande ur hans mun med jämna mellanrum. 
410s Steve med sitt vanliga smile

411s En ny fanns det på firman, David.

 

David gick på skolan i Daves klass 2009 så han kände igen mig.

 

 

415s Fikapaus

Tack och lov så är svenskarna här igen så att vi får lite fikapaus. Annars är det bara en snabb kopp kaffe i farten som gäller här borta. Det verkar vara bara vi svenskar som har förstått det viktiga med att ha en fikapaus. Vi löser många problem på våra fikapauser.
416s Maths och Joe har hittat något spännande. Vad kan det vara?

 

 

Efter ett par timmar på Davis så var det dags för lunch vilken jag och Maths åt, i form av en Subwaymacka, på en utkiksplats strax bredvid skolan. Ca 2 kilometer bort.
420s Lunch i det gröna, ja åtminstone delvis grönt.437s Lite bus på Don´s

 

I vanlig ordning så ska de ju vara lite bus när man är på Dons. Don´s är, för er som inte vet, en reservdelsfirma vilken kan plocka fram reservdelar till i stort sett alla bilar inom ett dygn eller mindre. Dom har en person som hämtar och levererar varor varje dag, så om det går gott kan man få delarna samma dag. Fantastiskt eller hur.

 

Jag har sen vi kom hit träffat flera stycken av tidigare års utbyteselever. Här kommer det bilder på ett par av dom443s Här kommer Sam på väg till idrottslektionen443s Här kommer Sam på väg till idrottslektionen
462 Här har vi Garret som också var med i fjol

 

Utöver dom här två så har jag träffat Robert som var med för två år sedan plus att jag träffat en elevs, Tyler, mamma.

 

Vad gäller Dave och hans elever så har dom jobbat med ett motorbyte i tävlingsbilen. Så där har det varit spännande idag.446s Motorbyte på tävlingsbilen.

 

I morgon ska Rickard skriva MYN-provet på distans, vilket är en ny lösning för oss i projektet och även för hans lärare där hemma. Vi kommer nog att låta honom sitta här i vårat boende när han skriver provet för att undvika problem. Dom har så många låsningar på sina datorer så risken för problem är överhängande.

 

Ja, nu har jag nog inget mer att berätta idag och dessutom börjar timmen bli sen så jag ska nog krypa till kojs så snart som möjligt.

 

Sleep well

 

Lennart

Uppstart

                                                                     120416

 

 

 

Första dagen på skolan

 

Nu börjar allt att rulla på allvar. Den första dagen tillbringar vi i vanlig ordning på skolan med diverse rundvandringar och närvaro på kompisarnas lektioner.368s Simon och Rickard kollar in motorrummet på skolans racebil369s Rikard och Elina vid en av skolans verktygslådor

 

Vi började med att samlas i verkstaden 07.20 när deras lektioner börjar. Det första som händer, vilket också repriseras ett antal gånger, är att vi får presentera oss för Daves elever och samtidigt berätta lite grann om Sverige och vår skola. Därefter fick vi vara med och se hur det går till när den Amerikanska militären försöker att värva soldater. Efter någon timme så kom Rose Urbz ner till verkstaden och hämtade oss för en guidad runtur på skolan. Vi fick då i första hand se alla dom praktiska utbildningarna, woodshop, firescience, welding, printshop, foto och mediautbildningen. I övrigt så fick vi dessutom våra schoolidentification så att vi kan röra oss fritt på skolan.

 

På eftermiddagen deltog våra elever i sina kamraters lektioner och då gjorde jag, Maths och Dave en rundtur till företagen där eleverna ska ha sin praktik. Det är en mycket trevlig upplevelse att komma in på dessa företag, så långt hemifrån, och känna sig så välkommen som man gör. Att dom dessutom känner igen en både på macken och affären gör ju inte saken sämre.

 

Ett annat besök som vi passade på att göra var hos en gammal bilbyggare, Ken Lotz. Nästan 70 år och med en entusiasm som en ung kille.

374s Bakdelen på en Ford –39

 

Om man tittar på bakdelen av bilen så ser man på ett ungefär vilka förändringar som Ken gjort bara där. Han var dock lite brydd över hur han skulle kunna få till en spegelvänd kopia av höger sida på den vänstra sidan. Som sagt han är nästan 70 år och har fortfarande en hel massa projekt på gång, och det är inga tvåveckors projekt utan hellre två- eller fyraårsprojekt.

396s Ken visar på en skiss, eller vad man ska kalla det, över ett annat

projekt som han har på gång.

 

En sak som kanske inte var så rolig var att vi måste åka ända till flygplatsen och byta hyrbil, det var en lång resa men kändes ändå som ett måste och det var väldigt skönt när det var gjort. Anledningen till bytet var att beställningen från resebolaget var felaktig på det viset att dom hade missat att vi skulle ha en bil med fyrhjulsdrift. Som väderläget var så fanns inget alternativ till en uppgradering några dagar. Hoppas kunna kräva resebolaget på den kostnaden. Hur som helst så är det gjort nu.

 

Ja, det var väl ungefär vad vi har hunnit med idag.

 

Natta natta

 

Lennart


Pomona

120415

 

 

 

Pomona Svap Meet

 

Söndag morgon och samling vid Davis klockan sex på morgonen för avresa till Pomona Fairplex och en av dom allra största loppmarknaderna, Svap Meet, som skådats. För första gången som jag varit med så var alla elever, både svenska och amerikanska, med. Vi delade upp oss på tre bilar, en med Clayton och Simon. Dom skulle på andra äventyr efter svapmeetet. Jag, Maths och Elina åkte med Joe Black i hans Malibu. Ni ska veta att Elina vaktade framsätet så det var bara för mig och Maths att kräla in där bak. Ni förstår väl att jag skämtar, det var henne väl unt att få sitta fram och njuta av utsikten och all trafik.297s Vy från bilen300s Joe Black the driver

302s Elina med kameran.

 

Tro´t eller ej men Elina hade knäppt ca 100 bilder innan vi nådde fram till Pomona, så det fanns ett antal tillfällen för mig att få en bild på henne med kameran i fotoläge.

 

På vägen till Pomona stannade vi till för lite mexicanskt på Del Taco. Nu hade ju Maths och jag redan ätit innan vi startade hemifrån så vi tittade bara på medan dom andra åt.

 

När vi en halvtimme senare kom fram till Svap Meetet så var det bara att börja gå runt och titta på alla grejor, till 99,9 % bilar och bildelar. Även fast vi gick i stort sett oavbrutet fram till klockan ett så hann vi inte på långa vägar passera alla salustånd. Här kommer i alla fall lite bilder på vad vi såg. 304s Lite grejor direkt på backen307s En Low Rider av det lägre slaget. Får inte var mycket knölar längs vägen där han ska köra

312s Leifs bil


Kanske måste förklara vem Leif är.Om ni tittar noga på bilden så kan ni se en liten skymt av honom bakom Maths. Leif är i alla fall född i Brunflo och ahr sina rötter där. Pappan bor fortfarandre kvar där. Leif har i alla fall bott i trakten i snart 30 år och jobbar inom filmen som specialeffektstekniker. Bland annat så har han jobbat med Two and a Half men och Californication.320s Luftkonditionering

På bilden här ovanför ser ni föregångaren till AC, ACC och ECC och allt ved dom heter. Man fyller i alla fall på is i burken och när man kör så pressas luften via tratten in förbi isen och luften kyls. Inte en gnutta elektronik där inte. Men jag vet å andra sidan inte hur väl det fungerar.335s Chevrolet Impala

Efter ett antal timmars vandrande bland salustånden så var det då dags för samling och återfärd upp mot bergen. Men innan vi började klättringen uppför backarna så hade vi ett par aktiviteter att genomföra.


349s Simon, Clayton och Cody350s Två solbrända tjejer. Det syns inte så väl på bilden som det var353s Här syns solbrännan desto bättre

Som jag nämnde så hade vi ett par saker att göra. Vi började med en hamburgare på In ´n Out Burgers, ett favoritlokus. Sen så skulle Dave plocka fram lite verktyg ur skolans trailer, som står parkerad nedanför bergen. Där hittade jag och Maths, men kanske allra mest Rickard, en Volvoskrot. Det stod säkert mer än hundra bilar där, och i stort sett bara Volvo av olika modeller.363s Volvoskroten

Efter landningen uppe vid Davis skildes våra vägar för dagen och alla for hem till sitt för lite välbehövlig vila.

I morgon är det dags för rundvandring på skolan plus diverse möten.

Tack och hej

Lennart
Vi är här nu

                      120414Första lördagen


Ja, så var vi då på plats. Dagen har spenderats på diverse aktiviteter. Simon och Clayton har bland annat åkt runt lite i omgivningarna och tittat. Bland annat så träffade dom en tidigare utbytesstudent på Stater Bros, Robert.

 

Rickard och Cody var på bio och när Rickard skulle köpa popcorn fick han en av sina första ahaupplevelser angående storleken på diverse portioner här, dom var tydligen jättestora.

 

Elina och Ali åkte snowboard i backarna runt huset där Ali bor. Elina provade på både butplant och faceplant, men roligt var det i alla fall.

 

En annan sak som alla våra elever hade gemensamt var en riktigt lång sovmorgon, vilken var välbehövlig efter en hel massa timmars resande under fredagen. Det tog totalt, ca 26 – 27 timmar att ta sig hit.

 

Maths och undertecknad gjorde en liten rundtur tillsammans med Dave. Vi började med att passera skolan för att titta hur det såg ut där, ganska snöigt var det.


272s En första vy över skolan

 

Sen bar det iväg till Davis för lite planläggning tillsammans med Joe Black. Han visade lite av vad som var på gång just nu och sen så visade han resultatet av det grundläggningsarbete som Sofia gjorde under fjolårets utbyte. Hon lade då ner massor av arbete på en 59.a Cheva Stepside. Tyvärr så hann dom inte mer än grundmåla den då, men jag hoppas att hon ser bilderna här nedan för bilen är på väg att bli riktigt snygg.275s Cheva Pickup276s Samma bil ur en annan vinkel.

 

Utan tvekan kan man dela ut ett högt betyg för detta grundarbete. Inte en sliprepa så långt ögat når.

 

Innan vi lämnade Joe så passade vi på att äta lunch på the Stockaid en liten pub med inredning som en gammal lanthandel. Det hänger grejor överallt. Allt vad en guldgrävare kan ha behövt i sitt  värv.289s Det ser ut som i en gammal västernfilm286s Massor av grejor som sagt. Stackars den som ska dammtorka där.

 

Maten var i alla fall jättegod. Riktigt saftiga hamburgare.

 

Sen bar det iväg hem till Dave i Running Springs för ett besök i hans hus och en liten titt på det. Det kraftigaste intrycket var, i alla fall för mig, att snödjupet skiljer så mycket på bara någon mil. Vid vårt boende var det ungefär 15 cm snö medan det hos Dave var närmare 40 cm. Men tydligen beror det på att Running springs ligger några hundra meter högre än Lake Arrowhead.


293s Som sagt. Mycket snö var det, och allt kom inom sex till sju timmar.

 

Nu hade vi väl presterat ungefär vad man kan tänkas orka efter en långresa som den vi gjorde igår plus att sömnen för mig och Maths inte alls var i paritet med ungdomarnas. Vi hann i alla fall planera söndagens aktiviteter innan Dave lämnade av oss i båthuset.

 

Tack för idag, så hörs vi i morgon.Lennart


Maths berättar om avresedagen


                                                                            120413


Avresedagen !


Fredag morron, dags att plocka ihop det sista och åka iväg till Moltas International airport på Frösön. Alla andra medresenärer är redan på plats och vi checkar in vårt bagage. Efter en del tårdrypande farväl så intog vi SK037 för vidare färd mot Stockholm/Arlanda där vi direkt letade oss fram till Gate 7 för vidare färd mot München.
I München hade vi ca 1.5 timme tillgodo innan vi skulle äntra LH452 för vidare färd mot Los Angeles. Väl ombord på den Airbus 340 som vi skulle tillbringa 12 timmar i så kunde vi konstatera att det inte var de mest rymliga platserna vi fått.

Det knorrades en hel del av mina medresenären angående den långa restiden och ännu mer klagan kom när det gick upp för dom att när vi väl landat så återstod en bilresa på minst två timmar innan vi kommit fram till Lake Arrowhead där vi enligt planerna ska möta upp jänkarna.

Efter en tröttsam flygresa med filmtittning blandat med korta insomningar så landade vi i Los Angeles omkring 19.00, LA-tid. 12 grader och kallblåst var vad som mötte oss när vi tagit oss igenom tull och immigration för att därefter leta reda på anslutningsbussen till Alamo biluthyrning.
Där kunde vi konstatera att vi fått en Tahoe som endast var tvåhjulsdriven vilket inte var vad vi beställt. Efter lite stök fick vi en Suburban i stället till en extra kostnad av endast $65 EXTRA per dag ! Hyrbilen blev alltså 1365 amerikanska dollares dyrare än väntat ! Alltså runt 10000:- i svenska…..

Ok, in i storchevan och ut på 105an för vidare irrfärden upp mot bergen. Vi hade alltså 12 grader vid LAX (Los Angeles International Airport) men ju högre upp vi tog oss ju kallare blev det. Jag hade pratat med en polare i LA tidigare i veckan och han informerade om att det var risk för snö där upp på fredagen och jag tänkte väl att några flingor snö gör väl inget ! Hm, när vi började närma oss avfarten mot Lake arrowhead så hade temperaturen börjat närma sej noll och efter en stund så kom dimman och snöslasket, inte direkt vad man tänkt sej. Nu ringde vi Dave och informerade honom att vi var på väg och då berättar han att vägen är avstängd och om vi ska ta oss vidare därifrån så måste vi sätta kedjor på bilen ! Efter en stund kommer vi fram till avspärrningarna där en massa ”chaininstallers” står och hjälper folk som måste montera sina kedjor. Vi parkerar på sidan om och inväntar Dave och Kristi som ska komma ner med kedjor till oss och efter lite mer än en timmer dyker dom upp. Dave berättar att det kommit nästan 50 centimeter snö sen klockan tre samma dag !

Vi slänger in kedjorna i bilen och Kristi tar över rodret i Chevan för hon känner till kedjekillarna och vet vad som är lämpligt att säja till dom och eftersom vi nu åkte fyrhjulsdrivet så räckte det med att kedjorna låg i bilen.
Nu är dimman så tjock så man knappt skulle se handen framför oss om vi klev ur bilen men som tur är så har vi Dave före oss i sin monsterfordpickis och kan ta sikte på hans baklysen. När vi kommer högre upp så avtar dimman i motsats till snön som bara öser ner men vi tar oss fram till Rim Forrest där vi stannar på en mack
Så här såg det ut vid Valeros, macken alltså.Dave skottar flaket

Nu var det ju meningen att vi skulle träffa vår utbyteselever och deras föräldrar men eftersom det blivit så sent så lastar vi över elevernas bagage till Daves truck (ja först var han ju tvungen att skotta några kubik snö från flaket) och Dave skjutsar ut eleverna till respektive familj. Jag och Lennart åker därefter ner till ”the little boathouse” och installerar oss. Eftersom klockan nu blivit 01.00AM och det är becksvart ute så ser jag inte så mycket av båthuset vi ska bo i men väl inne kan konstateras att det är ett av de fränaste hus jag varit i på länge. Kokade en kopp te och satte på tv´n och eftersom det var nån bil och hojbyggarserie med Jesse James så blev klockan närmar halv 3 innan den kalla sängen intogs. Gonatt !

Maths


Daves mail om vår ankomst

                                                                120414


Tjena Tommy,

 

Yes the Swedes have made to the mountain with a welcome from the local weather.  We got
about 16 to 18 inches of fresh snow (at my house) in about 6 or 7 hours time just before they arrived, so
they got to experience the mountain weather.  Arrowhead area was not as deep on the new snow. 
Of course there was fog too just for good measure!  Everyone got to their homes very late because
of the weather, but got to sleep in this morning. 

Talk to you soon. 
 

Så här såg det ut på Daves balkong efter sex till sju timmars snöandeOch här har ni uppfarten till hans hus


Dave

 

 


Claytons tankar

                                                                            120406

 

My time in Sweden was unforgettable.

 

I have had such an amazing experience and it was truly life changing. I have made new friends, taught people my ways, and learned so much.

 

I owe all of this to an outstanding exchange program I have become a part of, and also to my Swedish family. I have grown so close to them and I will miss them so much! I am looking forward to the day that I can return to visit them again. They treated me so well and made me feel part of their own family. I loved that.

 

I learned so much in such a broad range of subjects, like language, culture, automotive skills, measurements, history, social skills, and more.

 

I am so glad I had the opportunity to take part in this program and I hope Simon will have an equally life changing experience during his stay with my family in the U.S. He has been the best Swedish brother, friend, and teacher through this entire trip.

 

I am very lucky to travel to Ostersund and I will be returning some day, hopefully to visit and thank everyone who has made this experience so incredible. Thank you to everyone at “j!” and everyone outside of the school who has treated me so kindly and taught me so much.

 

I want to give a special thanks to my Swedish family, you are amazing people. I will never forget you and I can’t wait to see you again.

 

Clayton Wilhelmson


Codys tankar

120406

 

My experience in Sweden was unbelievable!!!

 

This was something that I will never forget.

 

The friends and family that I made there is just incredible. Not only did I have a great time, but I learned many life lessons.

 

Nothing I have ever done could compare to the experiences I had in Sweden. I am pretty much speechless - it was so amazing. Everyday there was always something new to do or learn.

 

The whole trip was un-describable. Being able to drive a big truck and a tractor was awesome! Plus I learned the importance of “Ockelbo” and Volvos. This experience has changed my life! Rickard and his family were so nice. I have never felt so at home.

 

I never thought I would get to do something like what I have done these last three weeks. I really don’t want to leave! I would love to stay another three weeks, it feels like I just arrived!

 

The landscape was just breathtaking and the weather amazing! I truly will miss everyone and I will miss the beautiful country. I am going to really try to come back during summer or next year.

 

Cody Shepherd


Alis sammanfattning

                                                                   120406

 

 

Sweden, one of the most amazing countries you could ever go to or live in.

 

This is the most unforgettable experience anyone could have.

 

Everything, from the people, the society, the families, and the food is as amazing as it could be. Before leaving to go to Sweden, it didn’t feel real, it felt like an unbelievable dream. When the day came to leave, it still didn’t seem real.

 

It was hard to leave family, but you knew you were headed for a once in a lifetime adventure and learning experience. It is near impossible to put into words the impact this trip has had on my life. This has impacted my life in such an amazing way!

 

Going to Sweden, staying with a Swedish family, and experiencing how they live, and learning their language is the best way to experience and learn about the world.

 

The exchange program is an opportunity for young students to experience the world and learn so much more than we could at home!

 

While being in Sweden I have done so much! I’ve been snowmobiling, got kissed by a moose, learned to airbrush, sat in on several classes at school. I got to go to several beautiful places and see some of the most spectacular views in the world.

 

I do not want to leave. I don’t want this to ever end. I have made so many lifelong friends during my 24 days here that I will never lose touch with!

 

Thank you to everyone who made us feel so at home. You truly put me at a loss for words.

 

Ali Arteaga

 


Photos

                                                                  120405

 

 

 

Forgot to say that we had a nice lunch at the top of the hot water tower on Tuesday as a special treat and a view of town so here is one more picture....  We also had a great day today in Are (at the ski resort town) for our final day together since there was no school for today or tomorrow due to the Easter holiday.  
Sorry, but I do not have any pictures from today ready for email yet.  : (   View from the Hot Water Tower


See you soon.

 

Dave

 

Here is some photos Classroom view from Birka SchoolInteraction with English Class at BirkaWaffel Dagen at Lennart and Yvonne´s HomeMmmmmmEmpty Plates Can Only Mean One Thing

Dave


Akersjon

                                                                                       120405

 

Hej Back Home, 

 

Well I started this email three days ago to update you, and did not find the focus, nor the time to finish it.  I will try again to complete the task at hand. LOL  Today is Thursday (around 11:00 p.m.) and we will begin our travel home about 24 hours from now when we catch the night train back to Stockholm.

 

Last Saturday the students went to the indoor water slide and water park, while I went to Akersjon in the mountains (with my family) where Tommy and Clara competed in a "Veteran" snowmobile race for old vintage snowmobiles and we had a blast on a rare sunny day.

Akersjon… A Beautiful Place to Hold a Snowmobile Race

And the Winner is….Clara

Tommy at Vintage Full Speed

Last Minute Race Instructions

 

  Sunday all of us met up at Lennart and Yvonne's home for a dinner and "waffle dagen" (waffle day) together with Tommy's family and Magnus and Eva.  A great dinner (and a fun visit for everyone) was the outcome for all involved! 

 

Monday through Wednesday were spent in and out of various classes and also included a visit to an Adult Ed. English class at Birka School where Magnus now teaches.  We discussed and compared the differences between the California and Swedish education systems as well as our justice systems.

 

The past week has gone by faster than ever, and I am sure that the students are feeling the same sadness that I do to be leaving our friends on this side of the world.  Reminders are all around us though, that in one more week we will embark on the next chapter of this years exchange, when the Swedes arrive for the second half of the project.  The excitement will mirror what we have experienced here, and it will be very fun to watch that happen again during part two in California.  : )  

 

I have had the pleasure of watching our students mature quite a bit over the last three weeks, and it has once again been very fulfilling for me.  I will bring home three young adults for you when we return.

 

We will see all of you again on Saturday evening! 

 

Dave

 


Ali och Elina

                                                                                       120406

 

Hej Lennart its Ali.

 

 I finally got the time to write that blogg entry you wanted.I have had an amazing time here in Sweden!

 

We have done so much, seen so much, and learned a lot in our time here.

 

Thank you for dinner at your house it was really good!

 

Ett till från Elina!

 

Wow, dom ska åka idag, oj va fort det har gått då! det är ju sjukt att det har gått tre veckor redan, känns ju som det var igår man träffa dom på skolan och jag och Ali gick och mötte varandra och bara log.

 

Man har gjort massa bus och skratt har det varit som bara den!

 

Vi stack iväg till Lennarts hus i veckan och käka korv med bröd och våfflor med mylta(cloudberries) och det var ju så himla länge sen man åt det! Sedan satt man och såg på när Rickard försökte lära amerikanarna jamska (jamtlandish). Underhållande. Tack för en trevlig kväll Lennart!

 

Sedan så var vi på Athena igår då, avskedsmiddag. Kändes som vilken middag som helst, inte att dom ska åka hem snart. Knäppt...

 

Tudeluuu

 

//Elina


School job

120329

 

Just some shots from today's knowledge acquisition..... and they also joined electrical class again, with Eric the electrical teacher.

Art Class Airbrush Instruktion

Airbrush Exercises

Airbrush Seat Time

Autobody Class Projekt Volvo Conversion

 

One of the pictures is from my (past weekend) adventures with Tommy and Sofie ... in some pretty wet snow!  : )  

Snowmobiling in Warm Weather LOL

 

I will probably talk to you again after the weekend since it is now Thursday afternoon. We are back to the "9 hours" ahead of you, on the daylight savings time change. 

 

Hope everyone is well at home.....since I don't hear back very much.... And I hope the students are staying in contact with you?? 

 

Dave


Sight Seeing

                                                                                       120329

 

Did I forget to mention that Wednesday was a "Staff Development Day" for most of the Auto Teachers?

 

  That gave us time for some  local sightseeing around the area...... Pics attached.  : )  We visited the Sunne Church (castle) ruins, built in 1178 AD.. 

Exploring the 1178 AD Sunne Church Ruins

Three Young Vikings in the Making

 

 

Beautiful countryside, even under grey skies with most of the snow and ice melted now.........


Sight Seeing in Jamtland

A View of Ostersund and the Lake From Frosoberget

 

Dave


RSS 2.0